Juo kraanavettä ja vähennä muovipullojätteen määrää

Pullotetun veden juominen ei ole haitallista ainoastaan terveydellemme, mutta kuormittaa myös ympäristöä monin tavoin. Erityisesti kaksi tekijää lisäävät pulloveden ympäristökuormaa. Ensimmäinen on pulloveden elinkaaren vaatima energiamäärä – energiaa kuluu veden nostamiseen maaperästä, sen suodattamiseen ja pullottamiseen, ja aivan erityisesti pullon valmistukseen, veden kuljettamiseen ja sen viilennykseen ennen käyttöä. Toinen tekijä on pulloveden aikaansaama valtava jätemäärä, josta suurin osa muodostuu erilaisista muoveista. Jätettä syntyy pulloveden valmistuksen, myymisen, jakelun ja käytön yhteydessä. Olemme perehtyneet pulloveden energiakuormaan hiilijalanjälkiprojektissamme. Esittelemme tässä jätteen tuottamiseen liittyviä asioita.

EU:n asukas juo vuodessa keskimäärin 104 litraa pullovettä. Suurin osa pulloista valmistetaan muovista, mikä teoriassa tarkoittaa sitä, että Euroopassa myydään vuositasolla yli 50 miljardia litran vesipulloa. Lisäksi on otettava huomioon muut pulloveden vaatimat pakkausmateriaalit joita tarvitaan kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Tähän tarvitaan mm pahvia, muovikääreitä, tarroja, lähetyslistoja, ym.

Vuonna 2009 julkaistu Mielenkiintoisia faktoja muovista-raportti toteaa, että EU:n alueella noin 20% muovijätteestä kierrätetään ja 30% käytetään energiajakeena. Tämä tarkoittaa sitä, että kaatopaikoille – tai mikä vielä pahempaa, luontoon – päätyy vuosittain noin 25 miljardia litran muovista vesipulloa.

Koska yhden litran muovipullon valmistamiseen tarvitaan neljänneslitra raakaöljyä ja kolme litraa vettä, poisheitettäviin muovipulloihin käytetään yhteensä 6 miljardia litraa öljyä ja 75 miljardia litraa vettä. Vertailun vuoksi lasipullojen valmistukseen tarvitaan noin 135 tonnia öljyä yhtä lasitonnia kohti, mikä tarkoittaa että yhden Flaskan valmistukseen öljyä tarvitaan noin puoli desilitraa.

* Arviolaskelma toteutettiin vuonna 2010. Taustalla olevissa luvuissa on voinut sittemmin tapahtua muutoksia.