TARINAMME

Tarina Flaskasta ja mansikoista

Aloitin mansikoiden viljelyn vuonna 1993. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 2003, kuulin teknologiasta joka parantaa veden rakennetta, ja päätin kokeilla sen vaikutuksia mansikkapelloillani. Olin aikaisemmin panostanut voimakkaasti maan laadun analysoimiseen ja parantamiseen, mutta en ollut miettinyt veden osuutta yhtälössä, vaikka mansikoista peräti 89% on vettä!
 

First strawberry harvest Strawberries
 

Veden strukturointiprosessin ideana oli muuttaa tavallisen vesijohtoveden rakenne samankaltaiseksi lähdeveden rakenteen kanssa. Lähdevesi läpäisee soluseinämät helpommin ja nopeammin ja ravitsee eläviä organismeja tehokkaammin. Päätin kokeilla strukturoitua vettä pelloillani. Kastelin toista puolta mansikkapelloistani strukturoidulla vedellä ja jatkoin toisen puolen kastelua tavanomaisella vesijohtovedellä. Pidin kirjaa kaikista muutoksista ensimmäisestä päivästä lähtien. Ensimmäisten puolentoista kuukauden aikana en huomannut merkittäviä eroja, ja aloin epäillä koko projektia.

Lopulta tuli sadonkorjuun aika, ja huomasimme viimein eron mansikoissa. Strukturoidulla vedellä kastellut marjat olivat selvästi kiinteämpiä, ja ne säilyivät poimimisen jälkeen hyvinä kokonaisen päivän verrokkeja pitempään. Strukturoidulla vedellä kasteltu puoli tuotti yli 18% suuremman sadon, ja taimet olivat silminnähden elinvoimaisempia ja terveempiä satokauden jälkeen.
 

Strawberries watered with ordinary water Strawberries watered with structured water
 

Tulokset olivat uskomattomia! Muistan vieläkin kuinka innoissani olin miettiessäni tämän huonosti tunnetun teknologian tarjoamia mahdollisuuksia kaikkialla ympärillämme olevaan veteen! Seuraavien kuuden vuoden aikana testasin ja tarkkailin strukturoidun veden vaikutuksia mansikoihin eri olosuhteissa. Tulokset yllättivät minut yhä uudestaan ja vakuutuin yhä vankemmin ettei kyseessä ollut vain psykologinen harha, vaan käsissäni oli teknologia, joka toimi fysiikan periaatteiden mukaisesti. Käänsin alunperin skeptisen asenteeni ja rupesin puhumaan tämän teknologian puolesta.

Vuonna 2009 tartuin uuteen haasteeseen, veden parantamiseen. Tajusin että strukturoitu vesi oli verrattain tuntematon käsite, vaikka tarvittava teknologia oli ollut olemassa jo ainakin 80 vuoden ajan. Itävaltalainen Viktor Schauberger (1885-1958) oli tämän teknologian pioneeri. Etsiessäni sopivaa tuotetta jouduin aluksi umpikujaan, mutta puolentoista vuoden etsimisen jälkeen löysin viimein ratkaisun ja Flaska syntyi!

Marraskuussa 2009 tein koe-erän pulloja, ja huikean positiivisen palautteen kannustamana käynnistimme säännöllisen tuotannon. Flaska tuotiin markkinoille maaliskuussa 2010, ja se sai innostuneen vastaanoton. Tällä hetkellä Flaskalla on jo yli 150.000 tyytyväistä asiakasta, ja tiedämme olevamme oikealla tiellä. Nautin siitä että saan tehdä työtä, jolla on positiivinen vaikutus ihmisten elämään. Minua ilahduttaa myös, kun tiedän että Flaskan avulla asiakkaamme vaikuttavat positiivisesti myös ympäristöömme.

On tullut aika kääntää uusi merkittävä sivu toiminnassamme. Aikaisemmin olemme panostaneet yksinomaan Flaskaan, mutta nyt haluamme panostaa visioomme laajemmin – tavoitteenamme on kasvattaa toimintaamme ja nousta maailman edelläkävijäksi ohjelmoitavien tuotteiden markkinoilla. Ensimmäinen askel tähän suuntaan otettiin elokuussa 2015 jolloin lanseerattiin eläimille suunnattu Doggy Flaska. Uusi tuote tuo strukturoidun veden hyödyt myös lemmikkiemme ulottuville.

Maks Vrečko
Team Flaska
 

Water structuring on the strawberry fields The last harvest